„Humana People to People Baltic“ socialinės partnerystės programa „Valgyk protingai“, 2019

„Humana People to People Baltic“ socialinės partnerystės programos „Valgyk protingai“ naudingumas

Projekto vykdymo metu buvo maitinama 50 vaikų, nuo birželio 1 dienos iki rugpjūčio 31 dienos. Buvo maitinama 63 dienas, kartą per dieną, buvo paruošta 3150 porcijų. Šis projektas buvo labai naudingas dalyviams, vaikai ugdėsi sveikos mitybos įgūdžius, patenkino savo pagrindinį fiziologinį maisto poreikį, buvo sotūs, įgijo kulinarijos ir elementarių buities darbų žinių, turėjo galimybę saviraiškai ir kūrybiškumui. Buvo suorganizuota viktorina, jos metu išryškėjo pasikeitęs vaikų požiūris į sveiką mitybą, užsiėmimų metu įtvirtintos žinios apie sveikų produktų pasirinkimą.

Pradedant vykdyti projektą, buvo apklausiami vaikai, kurie lanko vaikų dienos centrą. Buvo siekiama išsiaiškinti, kokie vaikų sveikos gyvensenos įpročiai ir žinios: buvo surengta viktorina „Gyvenu sveikai“. Daugumos vaikų atsakymuose atspindėjo abejingumas sveikai mitybai. Išsiaiškinome, kad viską suformavo pavyzdys aplinkoje, kurioje jie auga. Vaikams labai patinka greitas maistas, šeimose vaikai neturi galimybių įsigyti sveikesnių produktų, nes jie brangesni. Kadangi dauguma vaikų ir paauglių auga nepasiturinčiose ir rizikas patiriančiose šeimose, jie neturi galimybės gamintis sveiką maistą. Daug vaikų šeimose nebūna įtraukiami į maisto gaminimo procesą, tėvai tam neskiria dėmesio, nes ir patys neturi suformuotų sveikos gyvensenos įgūdžių. Dažnai šeimose tėvai nedrąsina vaikų, o nuvertina juos, nepasitiki vaikais, bijo, kad vaikai tik gadins maisto produktus. Užsiėmimų metu vaikai buvo mokomi rinktis sveikus ir maistingus produktus, keisti savo mitybos įpročius, pasirenkant maitintis sveikiau. Šio projekto dėka įsigijome įvairių virtuvės reikmenų: maisto pašildymo indą, kuris yra labai reikalingas. Kadangi maitinome daug vaikų, jie ateidavo ne vienu metu, todėl labai svarbu išlaikyti šiltą maistą. Vaikai išmoko pasigaminti įvairius karštus patiekalus: keptomis daržovėmis įdarytus kepsnelius, naminės vištienos kotletukus, vėrėme juos ant iešmelio kartu su daržovėmis. Naudojomės Gustavo enciklopedijos receptais, susipažinome su mažai pažįstamomis daržovėmis, kaip baklažanas, paprika. Vaikai išmoko pasigaminti įdarytų mėsa ir daržovėmis paprikų ir baklažanų laivelių. Lankėme vietos gamintojus ir ūkininkus, iš ūkininkės B. Rinkevičienės gavome daug obuolių, morkų. Įsigijome virtuvės kombainą, smulkinome įvairias daržoves ir gaminome konservus žiemai. Vaikai patys spaudė sultis, kurias pylė į didelės talpos indą, kurį įsigijome iš projekto lėšų. Vaikus mokinome gerti daugiau vandens, nes jie buvo įpratę gerti tik gazuotus ar labai daug cukraus turinčius gėrimus. Taip pat iš projekto lėšų įsigijome peiliukų, 2 keptuves, virdulį, sumuštinių keptuvę, vaflinę ir šokolado pašildytuvą. Vaikai kepė morkų ir obuolių pyragus, juos liejo šokoladu ir puošė braškėmis, kiviais ir ananasais. Vaikai išmoko pasidaryti įvairių vaisių salotas, pagardintas riešutais, patiko susipjaustyti vaisius, uždėti juos ant pagaliuko ir mirkyti į šiltą šokoladą. Paaugliai išmoko kepti belgiškus vaflius, juos valgyti su įvairiais vaisiais. Vaikai buvo mokomi pasigaminti sveiką maistą, buvo raginami daugiau gaminti vaisių, uogų patiekalų, tokių kaip vaisių salotos, vaisinis melionų ir ledų kokteilis. Kokteilius labiausiai mėgdavo plakti berniukai ir jais vaišinti visus vaikus. Mokėsi gaminti įvairius daržovių troškinius: labai patiko „La troškinys“, į kurį vaikai supjaustė daug įvairių daržovių. Mokėsi virti sriubas – pačių pagamintos jos buvo daug gardesnės, valgydavo pasigardžiuodami. Kartą per savaitę buvo organizuojama šeimos diena – į patiekalų gamybą buvo įtraukiami tėveliai. Per visą projekto laikotarpį į užsiėmimus apsilankė 23 vaikų mamos bei kiti šeimos nariai. Labai visiems patiko gaminti „Meksikietišką“ sriubą su pupelėmis. Vaikams buvo kalbama apie ankštinių kultūrų naudą. Vykdant šį projektą išmoko pagaminti daug naujų patiekalų, kurių anksčiau nemokėjo. Daugelis mažesnių vaikų niekada nebuvo gaminę namie. Vaikai mokėsi gražiai paserviruoti stalus, mokėsi stalo etiketo. Lėšos, skirtos vaikų maitinimui, pasitarnavo ne vien jų fiziologiniams poreikiams patenkinti. Programos dėka galėjome ugdyti vaikų socialinius – buitinius įgūdžius, kurių jie stokoja. Buvo organizuojamos buities darbų pamokos, kurių metu vaikai mokėsi gaminti įvairiausius patiekalus, pradedant sriuba, karštaisiais patiekalais ir įvairiais vaisių kokteiliais. Darbuotojams padedant, vaikai mokėsi gaminti įvairius sveikuoliškus patiekalus, užkandžius, kepė sausainukus, susipažino su pagrindiniais stalo serviravimo ir elgesio prie stalo etiketo pradmenimis. Užsiėmimams buvo nupirktos prijuostės, pjaustymo lentelės, įrankiai gaminti maistą, virtuvės priemonės. Maisto produktai buvo perkami iš vietinių ūkininkų, kurie atveždavo savo ūkyje auginamų ekologiškų produktų, pirkome daržoves iš ūkininkų ekologinio ūkio. Vaikai rodė didelį susidomėjimą šia veikla, iniciatyvą, kūrybiškumą, draugiškumą, demonstravo savo gebėjimus gaminant. Tuo pačiu buvo juntamas grįžtamasis ryšys su dienos centro lankytojų artimaisiais. Stengėmės sudominti vaikus ir jaunimą įsitraukti į mokymus apie sveiką mitybą, sudominti juos pradėti sveikiau maitintis. Mergaitės ir berniukai noriai dalyvaudavo šiose pamokose. Dienos centro darbuotojai, vaikų šeimos nariai pastebėjo, kad vaikai įgijo daugiau naudingos informacijos, praktinių įgūdžių. Vaikai tapo puikiais pagalbininkais ne tik vaikų dienos centre, bet ir namuose. Darbuotojai įtraukė vaikus į darbą virtuvėje, mokė juos kulinarijos ir stalo etiketo. Veiklos buvo orientuotos į vaikų įgūdžių lavinimą pasigaminti maisto ir sveikai maitintis, tvarkytis virtuvėje, planuoti pirkimus. Jaunimas buvo mokomas pasiruošti svečių priėmimui: buvo organizuojami sveikiausio ir skaniausio patiekalo konkursai. Projekto metu į vaikų dienos centrą buvo pakviesti savanoriai tėvai, kurie įsitraukė į maisto gaminimo procesą. Jie buvo sudominti, apmokyti ir įgijo žinių apie sveiką mitybą. Tikimės, kad ateityje gebės pakeisti savo įpročius ir pradės namie gaminti maistą, įtraukdami į procesą savo vaikus. Baigiantis projektui vykdėme projekto pristatymo renginius Biržų ir Vabalninko Vaikų dienos centruose, į kuriuos pakvietėme ne tik vaikus, bet jų šeimos narius, tėvus.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Google photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s